UREN:

Iedere  vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg. Deze zorg valt binnen de basis verzekering. Het hangt echter van jouw situatie af hoeveel uur kraamzorg  je krijgt.

Het minimum aantal uur kraamzorg is 24 uur, verdeeld over 8 dagen. In de regel wordt bij borstvoeding uitgegaan van 49 uur en bij kunstvoeding van 45 uur kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Het maximaal verzekerd aantal uur kraamzorg is 80 uur. In sommige gevallen kunnen deze uren in overleg met de verloskundige verdeeld worden over 10 dagen. Dit kan bijvoorbeeld in geval van bijzondere gezinssituaties, voedingsproblemen, onzekerheden, niet zelfredzaamheid of aangeboren afwijkingen.

Bij een bevalling in het ziekenhuis, waarbij een overnachting noodzakelijk is, worden er bij borstvoeding 6 zorguren en bij kunstvoeding 5,5 zorguren in mindering gebracht op de totale kraamzorguren.

TAKEN KRAAMVERZORGENDE:

  • Het assisteren van de verloskundige tijdens een thuisbevalling of een poliklinische bevalling.
  • De dagelijkse controle van de gezondheid van jou en je baby. Hierbij kun je denken aan het controleren van het gewicht van de baby, temperaturen van moeder en kind, het checken van de eventuele hechtingen, het tellen van de pols en het checken van de hoeveelheid bloedverlies.
  • Overleg met de verloskundige over jouw herstel na de bevalling en de ontwikkeling van je kleine.
  • De algemene verzorging van jou en je kindje. Denk hierbij aan het ondersteunen bij het douchen, het badderen van de kleine en het verzorgen van maaltijden.
  • Je partner en eventuele andere gezinsleden helpen waar nodig. 
  • Het geven van voorlichting, adviezen en tips over de verzorging van jou en je baby.
  • Het ontvangen van kraamvisite.
  • Het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken. Hierbij moet gedacht worden aan het bijhouden van de kraamwas, het verschonen van het kraambed wanneer deze op klossen staat, het schoonhouden van de kraam/babykamer en het waarborgen van hygiëne in de badkamer en het toilet.